במשך שנים ארוכות כל מעסיק היה רשאי לפטר עובדים שלו מרגע לרגע רק בגלל משפט שאמרו או כי התעורר על צד שמאל בבוקר. מכיוון שהדבר הוביל ליחסים שאינם בריאים בין מעסיקים לעובדים במקום העבודה, נחקקו חוקקים העוסקים בנושא ואחד הסעיפים החשובים שבהם נוגע לכך שכל עובד זכאי לשימוע לפני פיטורים.
שימוע לפני פיטורים הוא אחד הדברים הטובים ביותר שנוצרו להגנת עובדים בישראל מפני פיטורים.
כמובן שכל מעסיק רשאי לפטר עובדים שלו על פי התנאים שקבועים לכך בחוק, אך עליו לעשות זאת רק לאחר קיום שימוע ולא מכיוון שהוא עצבני על אשתו או על השכן שלו באותו היום ואין סיבה מוצדקת לפיטורים הללו.
מהו שימוע לפני פיטורים?
הליך שימוע לפני פיטורים הוא הזמנה של עובד המועמד לפיטורים לשיחה עם המעסיק שלו, הצגת הסיבות לפיטורים שלו ומתן אפשרות עבורו להגן על מקום העבודה שלו.
התהליך מתנהל כך:
- זימון– על המעסיק למסור לעובד זימון לשימוע לפני פיטורים לפחות 48 שעות לפני השימוע. לעתים נדרש זמן ארוך יותר בין המסירה לשימוע בפועל וכדאי למעסיק להסכים לכך, אם זאת בקשתו של העובד כדי להתכונן כראוי.
- השתתפות– בזמן השימוע מי שנוכחים בחדר הם המעסיק, העובד, נציג מטעם העובד אם הוא מעוניין בכך (עורך דין דיני עבודה, נציג וועד העובדים, חבר או בן משפחה) אך אותו אדם איננו משתתף פעיל בשימוע אלא רק עד בו.
- המעסיק – על המעסיק לפרט בצורה ברורה מה הסיבות לפיטורים של העובד ואם יש צורך בכך אז להביא הוכחות או חיזוקים לטענות שלו נגד העובד (איחורים רבים, התחמקות מעבודה וכן הלאה). חיזוקים אלו יכולים להיות עדויות של עובדים אחרים, צילומים של מצלמות מעקב בעסק וכדומה.
- העובד – הוא יכול מצדו להגיב לכל אחת מטענות המעסיק ולהביא הוכחות מהצד שלו, במידה וירצה בכך, מדוע הוא כן תורם לעבודה וראוי שמשיך לעבוד בעסק.
- החלטה – המעסיק יחזיר תשובה על החלטתו הסופית בדבר הפיטורים יממה או שתיים לאחר סיום השימוע.
יש מקרים רבים בהם שימוע לפני פיטורים הביא לכך שעובד ישמור על מקום העבודה שלו ולכן החשיבות הרבה של עריכת שימוע לפני פיטורים. כמו כן יש מקרים בהם נקבע שימוע ובוטל לאחר מכן, אחרי מחשבה חוזרת של המעסיק לגבי תרומת העובד לעסק.
מה במידה והוחלט על פיטורים לאחר שימוע?
במקרים בהם העובד מפוטר לאחר השימוע יש לפניו כמה אפשרויות.
- בית הדין לעבודה – העובד רשאי לתבוע פיצויים מהמעסיק בבית הדין לעבודה בטענה שהפיטורים שלו לא היו מוצדקים או שתהליך השימוע לא היה כפי שמחייב החוק בישראל ולכן לא יכול היה להגן על מקום העבודה שלו. עוד אפשרות במסגרת בית הדין לעבודה היא להוציא צו מניעה לפיטורים (במקום פיצוי כספי) ולדרוש שהמעסיק ימשיך להעסיק את העובד.
- להמשיך בחייו – האפשרות השנייה היא לקבל את כל הזכויות הסוציאליות והכספים המגיעים לעובד שפוטר ולהמשיך בחייו בחיפוש אחר מקום עבודה חדש.
שימוע לפני פיטורים הוא מתן הגנה לעובדים בישראל וחשוב מאוד שיש את התהליך הזה.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד שאול מוש – עורכי דין לדיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי לעובדים ומעסיקים בצפון הארץ. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בחיפה או עורך דין דיני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!