גירושין הם שינוי שגרת החיים מהקצה אל הקצה. אין מדובר רק על החיים של בני הזוג שהחליטו יחדיו או במעמד צד אחד על הגירושין אלא גם עבור הילדים המשותפים שלהם. ניתן להקטין את הפגיעה הנפשית בילדים בעת גירושין, אך יש לעשות זאת במחשבה תחילה ובהסכמה של שני הצדדים שהילדים לא יהיו מעורבים פעילים בהליך עצמו.
גירושין של הורים לילדים חייבים להתנהל עם כלל חשוב אחד – לא מערבים את הילדים. יש להבין שהליך הגירושין עצמו הוא שינוי משמעותי של שגרת החיים לכל המעורבים בו, פוגע בביטחון של הילדים ומכניס אותם למצב נפשי לא קל. הוספה של מעורבות פעילה שלהם בהליך עצמו יכולה רק להסב להם נזק נפשי שיהיה קשה לשקם בעתיד ומומלץ למנוע זאת מראש.
איך משאירים את הילדים מחוץ להליך גירושין?
ילדים הם חלק משמעותי בכל ניהול הליך גירושין כיוון שחלק מנקודות המפתח עליהם יש חילוקי דעות ומאבקים משפטיים בדרך כלל הם אלו של משמורת ילדים, הסדרי ראייה ודמי מזונות ילדים.
כל הסוגיות הללו שרירות וקיימות בכל גירושין אך אפשר לגשת אליהן בדרכים שונות. עבור מי שילדיהם נמצאים מעל הכול, גם בעת גירושין, מומלץ לבחור בהליך גישור גירושין שמטרתו הגעה להסכמות הדדיות של שני הצדדים בנוגע לכל נקודות המפתח הללו. כאשר יש שיחות ודיונים עניינים וללא אמוציות או רגשות מיותרים, אפשר להגיע להסכמות שיהיו נוחות לכל הצדדים ככל שניתן ולהתקדם עם הליך הגירושין מהר יותר ומבלי לערב את הילדים כמובן.
כיום יותר מתמיד יש זכויות מתחשבות גם באבות ולא רק באימהות כפי שהיה עד לפני מספר שנים. יש יותר הבנה שמעורבות של האבא בחיי הילדים לא פחותה מזאת של האמא, בטח שלא כאשר מדובר על ילדים בגיל 6 ומעלה, ולכן ניתן להגיע להסכמות של משמורת ילדים משותפת או בתנאים שיאפשרו להם לשהות כמה ימים בשבוע אצל האבא, לחלק את סופי השבוע והחגים מראש וכדומה.
כאשר יש הסכמות על משמורת ילדים שכזאת, יותר קל להגיע גם להסכמות על מזונות ילדים שהם נגזרת ישירה של זמני שהות הילדים במסגרת המשמורת שנקבעה בין ההורים. ניתן לסכם שחלקו של האב (לצורך העניין) יהיה גבוה יותר מזה של האמא שהיא המשמורן הראשי, אך ביחס הוגן שיאפשר לאבא לשמור על תנאי מחייה ומגורים ראויים עבורו ובעיקר עבור הילדים שמתארחים אצלו.
איך מנהלים הליך גישור גירושין?
בדרך כלל נהוג להיפגש יחדיו עם מגשר גירושין מוסכם על שני הצדדים. לאחר פגישת ההיכרות והבנת כל אחד מהצדדים, ינהל המגשר מספר פגישות אישיות בנפרד עם כל אחד מבני הזוג במטרה להגיע להסכמות נוחות בין הצדדים.
כאשר נוצרת תקשורת טובה בין הצדדים והאמוציות מנוטרלות ככל שניתן , יותר קל להתקדם להסכמות בעניין חלוקת רכוש, משמורת ילדים או מזונות ילדים וכן הלאה. מכאן ממשיכים לניסוח הסכם הוגן ככל שניתן כלפי כל הצדדים.
הליך גישור גירושין בד"כ מקצר את כל התהליך, חוסך כספים רבים ובעיקר משאיר את הילדים מחוץ למאבק בין ההורים ושומר על קשר בריא שלהם עם כל הצדדים שכה חשובים לחיים בריאים עבורם.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין משפחה בצפון, אשר מעניק ייצוג והגנה משפטית במגוון הליכים משפטיים אשר קשורים בצורה ישירה לדיני משפחה וירושה.