יש מקרים בחיים שאנו לא מוכנים להם ויש כאלו שאנו מוכנים אליהם. במקרים רבים שני המצבים הלו מתחברים, כמו במקרה של דאגה לילד (חסוי) במקרה שההורה שלו איננו יכול עוד לדאוג לו מסיבה רפואית או נפשית. בין אם מדובר על תאונה מפתיעה או מחלה קשה שיודעים שתוביל לאי מסוגלות או מוות, מומלץ לערוך מסמך הבעת רצון שנוגע לעניין מינוי מחליף אחראי לטיפול בילד והוראות הנוגעות לטיפול בו.
עריכת מסמך הבעת רצון נועדה כדי לתת מענה למקרים בהם לאפוטרופוס אין עוד את היכולת לדאוג לחסוי (ילד) עליו הוא אחראי. באמצעות המסמך ממנים מראש אפוטרופוס מחליף בצירוף הנחיות כיצד לטפל ולדאוג לחסוי.
קשה לעתים לחשוב על צורך בעריכת מסמך הבעת רצון מבעוד מועד, וחושבים שרק במקרים של מחלה קשה, גיל מבוגר או מצב בריאותי\נפשי לא יציב כדאי לערוך מסמך שכזה, אך לא כך הדבר. מדובר בהמלצה חמה לכל הורה לחסוי (ילד) שדואג למקרה שבעתיד הקרוב או הרחוק, לא יוכל לדאוג ולטפל בילד שלו, ולכן על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ימנה בית המשפט אדם כלשהו, לעתים זר, לדאוג לענייניו וגידולו של הילד.
מי רשאי לערוך מסמך הבעת רצון?
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מגדיר מי יכול לערוך מסמך הבעת רצון:
- אפוטרופוס שהוא קרוב משפחה של החסוי (שמונה ע"י בית המשפט)
- אפוטרופוס למעשה (כזה שלא מונה ע"י בית המשפט)
- הורה של קטין שהוא אפוטרופוס טבעי שלו
מה היתרונות של מסמך הבעת רצון?
לעריכת מסמך הבעת רצון יתרונות במקרים רבים:
- שליטה על עתיד החסוי גם לאחר שהאפוטרופוס הנוכחי מאבד את כשירותו לכך – האפוטרופוס הנוכחי קובע את המחליף שלו (בהסכמה שלו) ומשאיר לו הנחיות על אופן גידול החסוי.
- במקרה של הורים גרושים לקטין – כאשר בני זוג מתגרשים הם לרוב גם בלעי דעות שונות באשר לאופן גידול הילד שלהם. כאשר צד אחד איננו כשיר עוד, מסמך הבעת רצון מעביר את החלק שלו למחליף שנבחר לשם כך. בדרך זאת גידול הילד לא נותר בשליטה בלעדית של ההורה השני (הגרוש).
- מניעה של סכסוכים משפחתיים – יש מקרים בהם משפחות נקלעות לוויכוחים ומריבות בנוגע להמשך גידול חסוי שהוריו כבר לא יכולים לעשות זאת יותר. לעתים מדובר על רצון לקבל את האפוטרופסות ולעתים המצב הפוך לכך. כאשר העניין מוסדר מראש, מונעים קרע משפחתי שרק מחמיר את המצב.
- מינוי של מספר אפוטרופוסים – יש מסמכים של הבעת רצון שהם מורכבים יותר מסיבות כאלו ואחרות ובהם נבחרים 2-3 אפוטרופוסים לחסוי. האחד יטפל בעניינים רפואיים, האחר בנושא חינוך ואילו השלישי בעניינים פיננסיים ורכושיים לדוגמא.
איך עורכים מסמך הבעת רצון?
מסמך שכזה עורכים רק אצל עורך דין מוסמך לכל מטעם האפוטרופוס הכללי. יש לוודא זאת מראש כדי למנוע בעיות עתידיות. כמו כן האפוטרופוס הנוכחי והמחליף (או המחליפים) צריכים להיות מעל גיל 18 בעת החתימה שלהם על המסמך.
לאחר שהמסמך חתום הוא מופקד אצל האפוטרופוס הכללי. כאשר מגיעים למצב בו התנאי להפעלת המסמך נכנס לפועל, יביא זאת המחליף לידיעת האפוטרופוס הכללי שיצטרך לאשר את זאת. חשוב לציין שמסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי שאיננו מחייב את בית המשפט, אך יש לו לרוב משמעות רבה כאשר הוא עולה לדיון. בד"כ מקיים בית המשפט את הבקשות וההנחיות שמצוינות במסמך זה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס אשר מוסמך לעריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון. אם אתם מחפשים עורך דין לעריכת מסמך הבעת רצון או מסמך ייפוי כוח מתמשך בפתח תקווה– עו"ד לירן גודיס הוא הכתובת!