כל מי שנקלעו לחובות גדולים שאין באפשרותם להחזיר וחושבים על פנייה להליך פשיטת רגל מתלבטים בסוגיה המורכבת של דירת המגורים שלהם. האם דירת מגורים יכולה להיות ממומשת כחלק מהליך פשיטת רגל ואם כן, באלו תנאים. הנושא מורכב וננסה לעשות עבורכם מעט סדר בעניין.
אזרחים רבים שנמצאים בהליך של פשיטת רגל או נמצאים על סף כניסה לתהליך שכזה, מתלבטים לגבי עתיד דירת המגורים שלהם בהליך שכזה. מדובר על סוגיה מורכבת שאין לה עדיין תשובה חד משמעית והיא תלויה בכל מקרה לגופו של עניין. הרפורמה החדשה בפשיטת רגל משנת 2019, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (חוק פשיטת רגל המעודכן), רק הוסיפה לבלבול בקרב רבים.
כיצד הליך פשיטת רגל התייחס לעניין דירת מגורים עד החוק החדש?
סעיף 33 לחוק הגנת הדייר העניק מטריה הגנתית בעת פשיטת רגל של אדם פרטי. הסעיף אפשר לחייבים שרשומים בלשכת רישום המקרקעין או מנהל מקרקעי ישראל בתור הבעלים החוקיים של הדירה או כמי שמוגדרים "חוכר לדורות" להמשיך להתגורר בדירה גם לאחר המכירה שלה בהליך פשיטת הרגל.
המצב הזה עם שוכר קבוע לשנים רבות לעתיד, הוביל לירידת ערך משמעותית בערך הדירה ולהפחתה רצינית של כדאיות העסקה מטעם הנושים. כמו כן ערך הדירה שירד פלאים אפשר לבני זוגם של החייבים, שהיו בעלים של חצי מהדירה, לרכוש את המחצית השנייה במחיר סימלי יחסית ובדרך זו "לעקוף" את הבעיה.
מי שלא עמדו בתנאים של סעיף 33 לחוק הגנת הדייר נעזרו בסעיף אחר, סעיף 86א לפקודת פשיטת הרגל, שאפשר את מכירת דירת המגורים של החייב רק אם נמצא עבורו מקום מגורים חליפי ברמה סבירה או פיצוי כספי משתלם לכך עבורו ועבור בני משפחתו. אין ספק שכדאיות מכירת דירת מגורים של חייב הייתה פחות אטרקטיבית לנושים.
כיצד מתייחס החוק החדש למימוש דירת מגורים בפשיטת רגל?
החוק החדש בעייתי יותר עבור החייב. הוא מבטל את הגנת חוק הגנת הדייר בעת הליך פשיטת רגל של חייב. מצב שכזה מאפשר מכירה של דירת המגורים כנכס פנוי, המחיר של הנכס נישמר ואף עולה, וקשה הרבה יותר לבני הזוג לרכוש את הדירה להמשך החיים בה.
הסיטואציה החדשה מובילה חייבים רבים לנסות ולא להגיע להליך לקבלת צו הפטר בפשיטת רגל אלא לנסות להגיע לפתרון של הסדר חוב לנושים. הם ימכרו את הנכס מחוץ לכותלי בית המשפט וישלמו את החוב שלהם מהכסף שייכנס ומה שיישאר יספיק להם לרכישת דירת מגורים אחרת, זולה או קטנה יותר.
יחד עם זאת נציין שאם שווי הדירה רק מעט גבוה מסך חובות החייב ולא ישאיר בידיו מספיק תקציב לרכישת דירה חלופית או שכירת דירה שמתאימה עבור משפחתו, ייתכן ובית המשפט יפסוק שלא למכור את הדירה עד למיצוי כל האפשרויות האחרות בתיק. ההמלצה שלנו היא פניה לשירותי משרד עורכי דין לפשיטות רגל כדי להבין את מצבכם המדויק וכל האפשרויות הכי טובות עבורכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורך דין עופר פרץ, בעל משרד עורכי דין לפשיטות רגל בחיפה, אשר מעניק שירותים משפטיים לבעלי עסקים ואנשים פרטיים אשר נקלעו לחובות כבדים בפריסה ארצית.