פשיטת רגל סימלה לאורך שנים רבות מצוקה כלכלית רצינית עבור מי שנקלע למצב שכזה אך יותר מכך הובילה גם למשברים חברתיים, משפחתיים ולעתים נפשיים של אותם חייבים.
כיום, כשנתיים לאחר שנחקק חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שנועד להתאים את המצב של פשיטת רגל לזמנים אלו, כבר מדובר במצב מעט שונה אך עדין אין מדובר בתהליך פשוט וקל עבור כל מי שחושבים עליו כאפשרות ליציאה מהחובות.
מהו תהליך פשיטת רגל במסגרת החוק החדש?
החוק החדש שעוסק בפשיטות רגל הוא חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי והוא נועד להסדיר את התהליך שעוברים מי שנקלעו למצוקה כלכלית קשה בצורה יעילה יותר ביחס לעבר.
החוק רלוונטי עבור כל מי שצברו חובות של 150,000 ש"ח ומעלה ובוחרים לשכור את שירותי של עורך דין חדלות פירעון בחיפה, בפתח תקווה או בכל מקום אחר בארץ, לצורך הגנת בית המשפט מפני הנושים אשר שולחים מכתבי איום והתראה לפני הליכים או במקרה גרוע יותר פתחו מולם בהליכי הוצאה לפועל ועיקולים.
קבלת צו חדלות פירעון עוצרת את כל התהליכים הללו ולמעשה מאפשר לחייבים מרחב נשימה למשך תקופה מסוימת. במהלך תקופה זו, כל התביעות נגדם ירוכזו לתיק אחד בידי הנאמן המיוחד של בית המשפט שיאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים ויגבש דוח שמסכם את החובות והיכולות של החייב לשלם אותם לאורך זמן נתון.
למרות שאולי זה נשמע מצוין מבחינת החייב, הקפאת ההליכים מכניסה את חייו של החייב למצב של קיפאון ולאו דווקא מבחינה פיננסית בלבד. הדבר משפיע על כל המשפחה אם מדובר בבעל משפחה, לא תמיד המצב הזה קל.
ראשית, מבחינה פיננסית יותיר הנאמן זכות לתקציב קיום מספק אבל מינימלי עבור החייב ומשפחתו כדי שלא ירעבו למוות בינתיים. אין זה תקציב מותרות והכל נועד לממן את הוצאות המחיה ההכרחיים בלבד. כמו כן, יוטלו על החייב הגבלות על ניהול חשבון הבנק, הוא לא יוכל לפתוח חשבון חדש ולא יתאפשר לו לעשות שימוש בשיקים או כרטיסי אשראי לאורך כל התקופה. מעבר לכל אלו, כמובן שחל צו עיכוב יציאה מהארץ נגד החייב במטרה שיישאר בארץ לשלם את חובותיו וגם שלא יצבור חובות חדשים.
כיצד יוצאים מהמצב הזה ל"חיים נורמליים"?
התהליך כולו מסתכם בדו"ח של הנאמן שמועבר לממונה מטעם בית המשפט ומשם עוברים לפסיקה שתסכם את סכום החזר חובות החייב והפריסה של מספר החודשים שהיא תבוצע בהם. לאורך כל התקופה יוטלו הגבלות על החייב אלא עם עורכי דין לפשיטת רגל מטעמו, מבקשים הסרה או הקלה של הגבלות כאלו ואחרות.
רק במידה ותסתיים תקופת ההחזר כפי שנקבע עבור החייב, אז יוכלו עורכי הדין של החייב לבקש צו הפטר הפותר את החייב מכל החובות שלו ומוציא אותו לחיים חדשים.
כעת יוכל לחזור ולעשות שימוש בחשבון הבנק שלו אך סביר ויזכה לביקורת בשבע עיניים של הבנק שלו. בנוסף, גופים פיננסיים אחרים יהיו זהירים בהתנהלות שלהם מולו – מדובר על תקופה לא קלה ופשוטה ולכן רבים רואים בתהליך של חדלות פירעון מוצא אחרון בלבד למצב כלכלי קשה.